Psycholoog

Psycholoog

Hoe zoek je een psycholoog?

Vermits je met je psycholoog een therapeutische relatie uitbouwt is het in eerste instantie noodzakelijk dat de psycholoog die je kiest beantwoordt aan die basiseigenschappen die belangrijk zijn in om het even welke relatie waarin je je goed voelt. 

Je gaat dus op zoek naar iemand waarbij je je op je gemak en welkom voelt, een psycholoog die jou aanvaardt, begrijpt, hoort, respecteert en ontvangt in al je aspecten... Kies voor een psycholoog die oordeel buiten houdt om plaats te maken voor liefdevol begrip.

Het zijn dus niet zozeer de methodes van je psycholoog die op de voorgrond moeten liggen als wel de kwaliteit van diens aanwezigheid, beschikbaarheid en toegankelijkheid voor wie je bent. Deze eigenschappen zullen de aanpak, benadering of technieken van je psycholoog alleen maar krachtiger maken omdat ze er de motor van zijn.

Een psycholoog mag dan wel beschikken over supersterke methodes, als diens hart geen liefde of begrip uitstraalt, zal je je niet veilig genoeg voelen om je bloot te stellen en maskers te durven afzetten waardoor je je onmogelijk ontvankelijk kan opstellen voor wat de psycholoog te bieden heeft.

En maskers afzetten is waar genezing uiteindelijk over gaat want 't is slechts zo dat je terug toegang krijgt tot je kern die liefde is. Het oplossen van al je problemen, het herstel of genezen van al je kwetsuren, het doorbreken van al je (zelf)destructieve patronen hangen volledig af van je vermogen om jezelf lief te hebben. De psycholoog die je kiest moet dus een kader scheppen waarin de deur van jou naar jezelf toe kan opengaan en dit kan uitsluitend in een context waarin je je geliefd en aanvaard voelt door je psycholoog.

De kwaliteit van de relatie tussen jou en je psycholoog is dus wat op zich "therapeutisch" werkt in de zin van helend. Het vormt de basis van je evolutie omdat het je de mogelijkheid biedt de liefdevolle energie van jou naar jezelf (terug) in gang te zetten.

Twee kenmerken...

Los van de kwaliteit van de relatie zelf tussen jou en je psycholoog wordt het therapeutische karakter grotendeels bepaald door de volgende twee kenmerken:

  • Het vermogen van je psycholoog om je (zelf)destructieve patronen of overlevingsmechanismen die aan de grondslag liggen van je problemen of moeilijkheden te onderscheppen, waardoor je bewust wordt van wat je gevangen houdt en belemmert in je leven.
  • Het vermogen van je psycholoog om je eigenheid waar te nemen doorheen of achter je overlevingsmechanismen, waardoor je in contact komt met je kern, met wat verscholen zit achter je overlevingsmechanismen.

De psycholoog belichaamt dus deze spiegelfunctie op beide fronten. Zo wordt je bewust van jezelf en kom je jezelf werkelijk tegen d.w.z je innerlijke realiteit die tot dan toe onbewust en dus onbekend was wordt je bekend en zichtbaar.

Zo begin je te begrijpen hoe jouw innerlijke realiteit altijd heeft bepaald hoe je de uiterlijke realiteit waarnam en beleefde en niet omgekeerd!

Met andere woorden, het is nooit de uiterlijke werkelijkheid die jouw gemoedstoestand bepaalt maar je innerlijke werkelijkheid die bepaalt hoe je de uiterlijke werkelijkheid ervaart.

Voorbeeld: als je jezelf afwijst (= zelfdestructief patroon of overlevingsmechanisme) zal het ontslag van je baas je veel dieper raken en dus pijn genereren dan als je jezelf niet afwijst.

Als er geen sprake is van zelfafwijzing kan je het ontslag immers loskoppelen van je eigenwaarde, dan zie je het ontslag misschien zelfs als een nieuwe opportuniteit om een andere weg in te slaan, voel je je opgelucht en bevrijd.

Bij zelfafwijzing daarentegen associeer je het ontslag aan het bewijs dat je "niet veel waard bent" of "niet goed genoeg", dan word je kwaad op je baas, dan vind je het onterecht of onrechtvaardig... En ook al is het op zich misschien totaal onterecht, je kan (helaas ;-)) je baas niet veranderen terwijl je wel de kwaliteit met jezelf dusdaning kan verbeteren waardoor het doen en laten van je baas minder invloed op je heeft. Je voelt je dan vrijer, blijer en luchtiger.

De spiegelfunctie van de psycholoog geeft aan dat deze laatste volledig op jou en jouw vraag is gericht en niet omgekeerd. Vermijd dus een psycholoog die de lakens naar zichzelf toe trekt, die zelf behoeftig is naar gehoor, aandacht, begrip of erkenning.

Vertrouw hierbij op je eigen gevoel, voel je je wel dan niet lekker bij de psycholoog? Iets in je weet precies wat je nodig hebt en bij wie je je het meest kan ontwikkelen of ontsluieren, luister dus naar hoe jij je voelt bij de psycholoog die je opzoekt en laat dit je enige kompas zijn.

Soms moet je eerst enkele psychologen afgaan vóór je de juiste vindt... Geef jezelf dus de tijd en vertrouw op je eigen innerlijke richtingaanwijzer! Het is trouwens hiermee dat je ook alle resultaten zal boeken binnen je therapeutische proces.

Laat je zoektocht naar je psycholoog dus al meteen het begin zijn van dit prachtige, innerlijke avontuur dat therapie is.

SUCCES ERMEE! 

 

 

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x